WhatsApp
Yükleniyor...

Sosyal Medya Tasarımlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

Anasayfa Blog Blog Sosyal Medya Tasarımlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?
01 Mart 2023, 23:27 0 Yorum 359 Okuma

Günümüzde tüketicilerin markaları ilk keşfettiği yer genellikle sosyal platformlardır. Bu nedenle, harika bir ilk izlenim bırakmak, güçlü bir sosyal medya varlığı oluşturmanın ilk adımıdır .

Sosyal medya tasarımınız marka algınızı da etkileyecektir. Oluşturduğunuz ve yayınladığınız her gönderi bir hikaye anlatır ve marka imajınıza katkıda bulunur. Hikayenin genel mesajınızla uyumlu olduğundan ve hedef kitlenizle bir bağlantı kurduğundan emin olmak istiyorsunuz.

Bu özellikle İnstagram, Tiktok ve Facebook gibi görsellere öncelik veren platformlarda önemlidir . Ancak yine de tasarımlarınızın tüm platformlarda tutarlı olduğundan emin olmanız gerekir.

Sosyal Medya Post Tasarımlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tasarımınız üzerinde çalışmaya başlamadan önce birkaç şeyi düşünmek isteyeceksiniz. Birincisi marka kimliğinizdir  -- sosyal medya platformunuz onun görsel temsili olacaktır, bu nedenle siz ve ekibiniz bunun ne olduğu konusunda net bir fikre sahip olmalısınız.

Bir sonraki adım, hedef kitlenizi anlamak için pazar araştırması yapmaktır. Cevaplanması gereken sorular şunları içerir:

  • Bir markada ne arıyorlar?
  • Değerleri nelerdir?
  • Neyle ilgileniyorlar?
  • Ne hakkında endişeleniyorlar?
  • Sosyal medyada ne görmekten hoşlanırlar? X platformunda ne görmekten hoşlanırlar?

Bu, tasarım yaklaşımınızı yönlendirmek için referans çerçeveniz olarak hizmet edecektir.

Daha sonra rakiplerinizin tasarımlarına bakmak isteyeceksiniz. Kendinize özgü bir yaklaşımınız olsa da, hangi görsel stratejileri kullandıklarını ve tüketicilerin nasıl yanıt verdiğini bilmek faydalı olacaktır. Ne kadar çok bilgiye sahip olursanız, hedef kitlenizde yankı uyandıran yaratıcı varlıklar tasarlamak için o kadar donanımlı olursunuz.

Sosyal Medya Gönderileri Tasarlamak İçin İpuçları

1. Tutarlılığı ve uyumu hedefleyin.

Tutarlılık, sosyal medya sayfanızı tasarlarken çok önemlidir. Neden? Niye? Çünkü marka bilinirliğine yardımcı olur.

Bir markayı her gördüğünüzde marka renklerini ve logosunu değiştirdiğini düşünün. Muhtemelen başka bir marka için karıştırırsınız veya tamamen unutursunuz. Marka bilinirliği, izleyicilerinizle güven ve sadakat oluşturmak için önemlidir.

Düzenli olarak gönderi paylaşmanın ötesinde, sosyal medyada tutarlılık aynı zamanda görsel bir temaya bağlı kalmak anlamına da gelir. Karanlık ve karamsar mı yoksa aydınlık ve havadar mı? Sayfanızın sakinliği, heyecanı, dengeyi, odaklanmayı veya başka bir şeyi çağrıştırmasını mı istiyorsunuz?

Bu sorulara verdiğiniz cevaplar ne olursa olsun, uyumlu bir tasarıma yansıtılmalıdır. Bunu yapmanın bir yolu, hepsinin markanıza uymasını sağlamak için tüm resimlerinizde aynı filtreyi veya düzenleme stilini kullanmaktır.

2. Marka kimliğinizi yansıtmak için renkleri kullanın.

Renklerin tüketicilerin markanızı nasıl algıladıklarını etkilemesi şaşırtıcı değil. Bu nedenle popüler gıda markaları genellikle kırmızı ve sarı renklerle, finansal kuruluşlar ise blues ile ilişkilendirilir.

Sosyal medya tasarımınıza rengi dahil etmenin birkaç yolu vardır. Birincisi şablonlarınızda. Grafik gönderirken şablon kullanmayı planlıyorsanız, marka bilinirliğinizi artırmak için renklerinizi dahil etmek isteyeceksiniz.

Resimleriniz ve videolarınız için, öne çıkması için belirli renkleri de vurgulayabilirsiniz.

Yukarıdaki örnekte, Urban Skin tasarımında sürekli olarak iki ana renk kullanır: şeftali ve turkuaz. Görüntülerinde başka renkler olsa da, bu ikisi her zaman önde ve merkezdedir.

Başka bir strateji, sosyal medya gönderilerinizi belirli bir tema ve renkle uyumlu olacak şekilde tasarlamaktır. Örneğin bir moda markası olduğunuzu ve Şubat ayı içeriği planladığınızı varsayalım. Şubat ayının Sevgililer Günü ve kırmızı renk ile ilişkisi göz önüne alındığında, yaratıcı varlıklarınızı o ay için bu tema etrafında oluşturabilirsiniz.

3. Sosyal medya tasarım şablonlarını kullanın.

Sosyal medya stratejinizi ölçeklendirmek istiyorsanız, muhtemelen şablonlara ihtiyacınız olacaktır.

Büyük bir zaman tasarrufu sağlarlar ve tutarlı bir markalaşma sağlarlar. Canva gibi platformlar , ekiplerin marka ekibi tarafından onaylanan ve stratejinizle uyumlu şablonlar oluşturup paylaşmasını kolaylaştırır. O bölüme [buradan] atlayın.

Bilgi grafikleri ve videolar gibi çeşitli içerik türleri için kullanılabilecek çeşitli şablonlara sahip olduğunuzdan emin olun. 

4. Tasarımınızı platforma uyarlayın.

Her platformun farklı boyutlandırma ve içerik yönergeleri vardır.

Örneğin,İnstagam Reels akıllı telefonlarda görüntülenecek şekilde biçimlendirilmiştir, bu da videoların dikey yönde çekilmesi gerektiği anlamına gelir. Öte yandan Facebook, YouTube'a benzer şekilde manzara videoları için biçimlendirilmiştir.

Özellikle videolar için, görsel olarak çekici olmadığı için siyah kenar çubuklu içeriğe sahip olmaktan kaçınmak istersiniz.

Boyutlandırmanın ötesinde, belirli tasarımlar için hangi platformların uygun olduğunu da düşünmelisiniz. Örneğin, bir infografik muhtemelen Twitter'da pek işe yaramaz. Bu içeriği bir metin dizisine bölmek daha iyi bir stratejidir.

Bu yönergelere uymak, içeriğinizin iyi performans gösterme olasılığını artıracaktır.

5. En iyi tasarım uygulamalarını takip edin.

Sosyal medya tasarımınızın temel amacı, kitlenizin dikkatini çeken ve onları etkileşime teşvik eden görsel olarak çekici içerikler oluşturmaktır.

Bunu birkaç faktör etkilerken, çekici görseller yarattığı bilinen genel tasarım kuralları vardır. İlki, çerçevenizdeki bir alanın boş bırakıldığı beyaz veya negatif boşluktur. Beyaz veya negatif boşluk kullanmak, izleyicilerinizin odaklanmasını istediğiniz şeye dikkat çekmenize yardımcı olur.

Yvonne Kone, markanın sade ve minimalist kimliğini yansıtan sosyal medya tasarımında boşluk kullanıyor.

Yaratıcı varlıklarınızı geliştirirken göz önünde bulundurmak isteyeceğiniz diğer birkaç  tasarım ilkesini burada bulabilirsiniz:

  • Hiyerarşi – Görsel öğelerinizi önem sırasına göre düzenlemek. Bunu, boyutlandırma, kontrast, boşluk ve diğer öğelerle oynayarak yapabilirsiniz.
  • Denge –  Bu örnekte olduğu gibi, bir görüntüde uyum yaratan eşit görsel ağırlığa sahip olmak .
  • Kontrast - Öne çıkmalarını sağlamak için zıt renklere, boyutlara veya dokulara sahip öğeler koymak.

6. Profilinizi unutmayın.

Ana odak noktası sosyal medya paylaşımlarınız olsa da, sosyal profillerinizi tasarlamayı unutmayın.

Sosyal medyanızı tasarlarken profil resminiz, kapak fotoğrafınız ve diğer görsel öğeler birinci önceliğiniz olmalıdır. İzlenecek bazı ipuçları:

  • Tüm sosyal platformlarda aynı profil resmini yani logonuzu kullandığınızdan emin olun.
  • Hem görsel hem de içeriksel olarak markanızla uyumlu bir kapak fotoğrafı kullanın.
  • Profilinizi yalnızca markanız için önemli olan etkinlikleri veya tatilleri öne çıkarmak için güncelleyin. Örneğin bazı markalar, LGBTQ topluluğuyla dayanışma amacıyla Haziran ayında logolarına gökkuşağı gurur bayrağı ekliyor.

7. Yaratıcı profesyonellere güvenin.

Sosyal medya tasarımınız ancak yatırımınız kadar iyi olacaktır.

Görüntüler ve illüstrasyonlar söz konusu olduğunda, yüksek kaliteli içerik oluşturma konusunda uzmanlaşmış profesyonellere danışmakta fayda var. Yaratıcı süreçte size rehberlik edebilir ve tasarımınızı yükseltecek önerilerde bulunabilirler.

Ekibiniz tam zamanlı bir kreatife yatırım yapamıyorsa, bağımsız yükleniciler düşünün. Bu yaklaşımla, proje bazında çalışabilir ve farklı tasarımcılarla deneyler yapabilirsiniz.

Sosyal Medya Tasarım Şablonları Nasıl Bulunur?

Ekibiniz şablonları kolay bir şekilde tedarik etmek istiyorsa, bunu kaliteden ödün vermeden yapmanın uygun maliyetli bir yolu vardır. Birçok çevrimiçi marka şirketi, profesyoneller tarafından tasarlanmış özelleştirilebilir şablonlar sunar. 

Okuyucu Yorumları

0 Yorum